Terugblik KNKV Korfbal Challenge U17

Dé happening in de RTC Talentenwereld is toch wel de Challenge in Rotterdam. Hier wil je graag gespeeld hebben als talent. Dit jaar ging RTC Noordwest met de volgende afvaardiging: Sascha (ZKV), Natasja (Groen Geel), Romy (Groen Geel), Amber (AW/DTV), Selima (ZKC ’31), Lotte (Groen Geel), Levi (Blauw Wit), Jeroen (KZ/Hiltex), Thomas (ZKV), Jasper (Groen Geel), Scott (Groen Geel) & Thijs (KZ/Hiltex) met Thijs (ZKV) en Jorrit (Blauw Wit) als coaches. Als verzorgers gingen mee: Peter & Marco (Groen Geel).

De eerste dag speelden we 4 wedstrijden. Achtereenvolgens moesten we aantreden tegen de RTC’s van Noord, Oost, Zuid West 2 en Duitsland.
Tegen Noord speelden we een goede pot, door een hoog schotpercentage van Noord en een slap begin van Noord West kant werd deze wedstrijd echter verloren 16-13.
De wedstrijd tegen Oost, de uiteindelijk verrassende winnaar van onze poule, werd gewonnen. Nipt met 13-12 dat wel, maar toch, deze overwinning mocht er zijn.
Een tegenvaller was het verlies tegen Zuid West 2. Door goed spel kwamen we steeds voor, echter nooit meer dan 3 punten. Tot vlak voor tijd hadden we nog steeds een voorsprong. Deze hadden we niet meer weg mogen geven. Zuid West bleef erin geloven en kwam gelijk en zelfs op een voorsprong. Verloren met 15-13, weggegeven dus.

Duitsland was de zwakste broeder in deze poule. Het is, blijkt maar weer, funest om een wedstrijd in te gaan in de wetenschap dat je deze zeker gaat winnen. Eerste helft was zeer slap, pas na de eerste time-out werd er pas begonnen met korfballen. De uitslag had veel hoger uit moet vallen. De 13-8 was veel te mager.

Na de wedstrijden op de eerste dag zijn we met z’n allen gaan eten bij Mr. Wok vlakbij het Topsportcentrum. Daarna hebben wij nog de 2 avondwedstrijden bekeken en zijn we, in de wetenschap dat we 4e zijn geworden in de poule richting hotel gegaan. De vierde plek betekende ook dat de volgende dag al om 09:30 uur de eerste wedstrijd op het programma stond. Niet te lang wachten met slapen dus, de wekker stond alweer heel vroeg. Gelukkig werkte de Playstation niet op de tv’s van het Novotel dus was het niet nodig om bij de spelers te benadrukken dat een beetje nachtrust zeer belangrijk was.

Na het vroege ontbijt waren we als eersten weer in het Topsportcentrum. We moesten aantreden tegen de nummer 5 uit de andere poule; Engeland. Alweer een interland dus. De uitslagen die Engeland de dag ervoor had behaald; 1 punt uit 4 wedstrijden (gelijk tegen België), doelgemiddelde 31 voor en 64 tegen, maakten ons niet bang. Het was dus zaak om anders te beginnen dan tegen Duitsland de dag ervoor. Dit was ook een wedstrijd waarvan we bijna zeker wisten dat we die zouden gaan winnen. Deze keer was de instelling wel goed. Vanaf het begin gaven we verdedigend veel druk en aanvallend wisten we via, soms mooie aanvallen, veelvuldig (zeker via de dames) te scoren.

De volgende wedstrijd, om de 5e plaats stond pas 5 uur later op het programma. Dan is het echt een beetje hangen in die sporthal. Af en toe kijken bij de talenten van U13, andere wedstrijden kijken in dezelfde poule en af en toe een hapje en een drankje nuttigen, moest de tijd overbruggen.
De tegenstander was inmiddels ook bekend. Het werd weer een interland, ditmaal tegen België. Voor deze wedstrijd hebben we nog even een ommetje buitenom gemaakt om de kopjes weer even fris te krijgen.

De wedstrijd ging lang gelijk op. Mede door de scheidsrecht(st)er kreeg België veel strafworpen mee. Iedere aanval naar binnen (hoofd naar voren en gaan) leverde een strafworp op. Misschien hadden wij dit spel mee moeten spelen en ook op deze manier onze puntjes moeten vergaren. Dit gebeurde pas enigszins na een time-out en na rust. Onze doelpunten kwamen meer uit verzorgde aanvallen. Ook wij kregen in de tweede helft een aantal stippen mee. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar aan het eind was de pijp een beetje leeg bij België en wisten wij nog een paar maal te scoren. Uitslag 15-12 en een 5e plaats was ons deel.

Hierna hebben we nog de finale bekeken tussen West en Zuid West. Deze werd overtuigend gewonnen door Zuid West. Hierna de bekendmaking van Oranje U17. Helaas geen spelers vanuit ons district verkozen. Al tijdens de voorselectie waren onze geselecteerden afgevallen.

Al met al weer een nuttig toernooi met goede wedstrijden. Helaas ook wat mindere wedstrijden. Met een beetje geluk (en slimmigheden hier en daar) hadden we een hogere klassering kunnen bewerkstelligen. Alhoewel we toe moeten geven dat de ploegen in de finale toch wel terecht in deze finale stonden.

Leuk was het om te zien dat Luka (Blauw Wit), Nadine (ZKV), Sander (KVA) & Pjotr (ZKV) die deze keer niet geselecteerd waren toch even kwamen kijken.

De focus moet nu weer om naar de wedstrijden met de eigen teams. Ook daar wordt weer veel van deze talenten verwacht.

Teambegeleider RTC Noordwest U17
Edmond De Decker