Kaperiolen d.d. 17 mei 2016

Na een overtuigende overwinning uit tegen concurrent KZ A2 werd onze A1 vorig weekend kampioen na de onverwachte volgende nederlaag van KZ A2. Op deze manier behaalde de A1 van coaches Thijs Saarloos en Dennis Brand de dubbel: volgend seizoen dus zowel op het veld als in de zaal naar de Overgangsklasse, een uitstekende prestatie! Dat zorgt voor een goede aansluiting voor onze talenten in de B1 en de C1, en de zo belangrijke aanvoer van eigen kweek naar de selectie 1 en 2. De B1 heeft zich netjes gehandhaafd in de Hoofdklasse, en de C1 staat, samen met KZ C1, ook aan kop op het hoogste niveau in Nederland. De B2 en de E2 gaan nog voor het kampioenschap en het vijfde heeft door de belangrijke overwinning op concurrent De Tovers 3 de titelstrijd in eigen hand.

Met het verlies van ons eerste thuis tegen KVA, verloor ZKV ook de koppositie in de Overgangsklasse aan KVA. Met een relatief gunstig competitieschema voor ZKV kwam het nu dus aan op een misstap van KVA. En zo speelde KVA gelijk tegen AKC, zij het niet dat ZKV vervolgens in de uitwedstrijd tegen degradant Rigtersbleek niet verder kwam dan 10 doelpunten en zodoende de afstand tot koploper KVA opliep tot 2 wedstrijdpunten. In Dagblad Zaanstreek de quote dat ook trainer/coach Roy Gruijs de hoop op het kampioenschap had opgegeven. Nu is de voorzitter van ZKV in het geheel niet ontevreden over de prestaties van het eerste dit seizoen, maar is wat hem betreft de strijd nog niet gestreden. KVA moet nog zien te winnen uit bij Groen Geel dat de laatste wedstrijden in goede vorm verkeert, en ZKV moet normaal gesproken toch kunnen winnen van degradant ODIK. Met verlies van KVA kan het de laatste wedstrijd thuis tegen AKC toch nog spannend worden. Zo werd PSV ook kampioen in plaats van Ajax. Of ZKV nu wel of niet met zijn huidige selectie thuis hoort in de Hoofdklasse doet er niet zoveel toe. Je krijgt niet vaak de kans om kampioen te worden, en dat is sportief gezien hetgene waar je later het liefst aan terug denkt. Kortom, wat mij betreft gaan wij het KVA nog even flink lastig maken de komende twee weken.

Op 30 mei begint ons jaarlijkse Schoolkorfbaltoernooi weer: vier avonden het grootste Schoolkorfbaltoernooi van Nederland, letterlijk honderden kinderen en ouders op ons veld, een reclame voor de korfbalsport. Vele ZKV-ers doen mee aan de organisatie, van standenophalers tot scheidsrechters, de toernooileiding en de mensen achter de bar. Het succes van dit toernooi voor de werving van nieuwe leden komt voor een belangrijk deel op het conto van het zogenaamde naschoolkorfbaltoernooi: geinteresseerde kinderen geven zich tijdens het Schoolkorfbal op bij de stand van Els voor een aantal gratis trainingen de donderdagen na het Schoolkorfbaltoernooi. Heel belangrijk dus dat een aantal ZKV-ers zich ook na afloop van de lange competitie nog inzet voor deze trainingen.

Op 9 mei kwamen de scheidsrechters van ZKV bij elkaar in De Kiep waarbij scheidsrechter Joeri Kok aan de hand van een aantal wedstrijdsituaties de toepassing van de regels op verdedigd doelen, snijden, lopen, etc. met de aanwezigen doornam. Dat leidt altijd tot interessante discussies en tot de constatering dat je als scheidsrechter ook een beetje op je gevoel moet afgaan. Het is de bedoeling dat alle spelende leden een spelregelbewijs gaan halen: je kunt je spelregelkennis testen via de site korfbalmasterz.nl. Leden krijgen van de wedstrijdsecretaris een activatiecode zodat zij de eindtoets kunnen maken. Het is nu nog niet verplicht om een spelregelbewijs te hebben, maar het is natuurlijk een goede zaak dat onze spelende leden de spelregels goed kennen.

Bij voldoende belangstelling zal ZKV deze zomer op donderdagavond zomeravondkorfbal organiseren. Dan is er gelegenheid om een balletje te schieten en een partijtje te spelen op ons veld, en dus te genieten van het buitenkorfbal op het moment dat het weer daar normaal gesproken de beste gelegenheid voor geeft. Ook wil het bestuur KorfbalFit weer nieuw leven inblazen: bedoeld voor ouders van spelende kinderen en (oud) korfballers die graag een avond in beweging komen onder begeleiding van een trainer. In de volgende ZKV-er meer informatie over zomeravondkorfbal en Korfbal Fit.

Lex Kaper.