Kaperiolen d.d. 27-3-2017

De zaalcompetitie heeft naast het vijfde nog een kampioen opgeleverd: de C4 werd op een doordeweekse avond kampioen door DTS uit Enkhuizen met 5-2 te verslaan. Zo had DTS een wedstrijd minder gewonnen dan ZKV en mocht ZKV C4 zich met 24 punten uit 14 wedstrijden de terechte kampioen noemen. Een knappe prestatie en van harte gefeliciteerd.

Ons vlaggenschip was in een vreemde competitie, met gelijkwaardige tegenstanders en een wisselend niveau, in moeilijk vaarwater beland. Na de winst op de latere kampioen Die Haghe en HKV/Ons Eibernest stevende het eerste af op de tweede plaats. Het liep echter anders: tegen de uiteindelijke degradant DOS uit Kampen werd met 21-22 verloren en kwam het aan op de laatste wedstrijd tegen nummer 7 BEP in Purmerend. Het kon nog alle kanten op: van rechtstreekse degradatie tot een vijfkamp of behoud. Vele ZKV-ers waren naar de Beukenkamp gekomen om onder luid kabaal het eerste aan te moedigen. Aangezien de uitslagen van andere wedstrijden van belang konden zijn, ging de wedstrijd pas van start na een lange inleiding van de Caribische drumband en nadat de confetti van de vloer was geveegd. Het eerste kwam traag uit de startblokken en toen ook het schot niet zuiver bleek, liep BEP in de eerste helft uit naar een 12-4 voorsprong. Gelukkig bleef het eerste er wel voor knokken, zodat met 14-10 kon worden gerust. Na de rust kwam het eerste goed uit de startblokken en kroop het langzaam dichterbij. A1 junior Thomas Schagen werd tien minuten voor tijd ingebracht en met nog vijf minuten te gaan, kwam het eerste voor het eerst op voorsprong door doelpunten van Thomas en Monne. Twee afstandsdoelpunten van BEP leken de wedstrijd in ons nadeel te beslissen, maar Thomas scoorde in de laatste twee minuten twee keer: 24-24. Wat een apotheose. Na het laatste fluitsignaal bleek dat ZKV veilig was (gedeelde vierde plaats) en dat BEP een beslissingswedstrijd moest spelen tegen nummer 7 Tjoba uit een andere Overgangsklasse. Afgelopen week heeft BEP deze wedstrijd gewonnen en handhaaft zich dus in de Overgangsklasse.

Nu moeten we ons weer richten op de veldcompetitie. Aanstaande zondag staat de uitwedstrijd tegen Groen Geel op het programma dat in de zaal is gepromoveerd naar de Hoofdklasse.

Onze B1 had in Dordrecht gewonnen van Deetos B1, zodat zij zich plaatsten voor de kruisfinale voor het Nederlands kampioenschap. Deze wedstrijd werd gespeeld in de Topsporthal in Koog aan de Zaan tegen DOS’46 uit Nijeveen. Onder grote belangstelling speelde de B1 een fantastische wedstrijd tegen een uitstekend DOS’46. Deze ploeg is fysiek net iets sterker dan ZKV, waardoor het moeilijk is om elkaar goed aan te spelen en om af te vangen. Het werd bijzonder spannend: ZKV wist een ruime achterstand steeds weer goed te maken; uiteindelijk won DOS’46 met klein verschil. Ik heb niet eerder B aspiranten op dit hoge niveau zien korfballen, een genot om naar te kijken, ook al hebben we uiteindelijk verloren. DOS’46 heeft de finale tegen Dalto B1, dat KZ B1 versloeg, na verlenging gewonnen.

Afgelopen donderdag hebben we de vernieuwde toiletgroepen in gebruik genomen. Met hulp van Ruud Meijns en onder de coordinatie van Ivan hebben Dick de Vries, Jan Doeves, Piet en Roel Duursma, Maarten Forrer, Martin Spoelstra en Erwin Horak in een paar maanden tijd prachtig werk afgeleverd. De heren werden onder luid applaus van de aanwezigen bedankt voor hun inspanningen. Afgelopen week werd ook bekend dat het Honig Laan Fonds een bijdrage van ruim vierduizend euro heeft toegekend voor de renovatie van de toiletgroepen. Ook dat werd na de officiele opening gevierd onder het genot van een hapje en een drankje.

Tijdens de NL Doet actie heeft een tiental ZKV-ers weer een aantal klussen verricht. Met de violen geleverd door Waterdrinker ziet ons veld en clubhuis er weer lentefris uit.

Afgelopen zaterdag werd de overgang van zaal naar veld gevierd tijdens een disco georganiseerd door de activiteitencommissie. Velen waren in disco outfit naar de Kiep getogen die in een jaren tachtig sfeer was aangekleed.

Lex Kaper.