Kaperiolen 17 april 2017

Het eerste startte de tweede helft van de veldcompetitie met de uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat Groen Geel. Voor aanvang van de wedstrijd was er een minuut stilte vanwege het overlijden van Fred Noom. Fred heeft jarenlang deel uitgemaakt van de hoofdmacht van Groen Geel en heeft zich later op het trainersvlak verdienstelijk gemaakt. Eind jaren negentig was Fred trainer van de selectie van ZKV. Zijn imposante verschijning ging altijd vergezeld van een brede glimlach; helaas kon hij de strijd tegen leukemie niet winnen. Fred was een bijzonder aangenaam persoon; dat werd nog eens benadrukt door de enorme belangstelling tijdens zijn afscheid. Wij wensen zijn vrouw Mariette, hun kinderen Sam en David, zijn moeder Nel en verdere familie en vrienden veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

ZKV moest tijdens de wedstrijd de meerdere erkennen in tegenstander Groen Geel. Qua veldspel deed ZKV niet veel onder voor Groen Geel, met name in de eerste helft, maar qua afronding was ZKV duidelijk de mindere ploeg (30 – 19). De wedstrijd werd gespeeld op de nieuwe veldafmeting van 40m x 20m, net als in de zaalcompetitie. Ik vind het veld toch wat aan de kleine kant, zeker achter de korf, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van gewenning.

Ook de thuiswedstrijd tegen Phoenix werd onder prachtige weersomstandigheden gespeeld. Na een langzame start bouwde ZKV de voorsprong uit en won uiteindelijk overtuigend met 23 – 19. Vandaag op Tweede Paasdag moet ZKV uit tegen Mid-Fryslan, dat met 10 wedstrijdpunten een punt boven ZKV staat op de vierde plaats. Het zou mooi zijn als we daar nog in ieder geval een punt mee naar huis kunnen nemen.

De volgende wedstrijd is pas op 7 mei in verband met de meivakantie. De laatste thuiswedstrijd is op zondag 27 mei. Ik blijf het opmerkelijk vinden dat de veldcompetitie in mei eindigt; juni is over het algemeen een prachtige maand om buiten te korfballen en de zomervakantie begint pas in juli. Het lijkt mij veel verstandiger om tussen zaal en veld iets langer korfbalvrij te zijn (zodat de zaalfinale ook voor de start van de tweede helft veld kan worden afgerond) en pas halverwege september met de veldcompetitie aan te vangen. Dan kunnen de mensen in augustus nog gewoon op vakantie.

Ondertussen zijn we hard bezig met de voorbereidingen van het Schoolkorfbaltoermooi (12 – 15 juni) en het nieuwe seizoen. De verschillende commissies moeten weer ingevuld worden, trainers/coaches aangezocht, de toplaag van het kunstgrasveld vervangen, en in november gaat ons jubileumjaar van start. Wij hopen natuurlijk op een ieders bereidheid om zich ook volgend seizoen weer in te zetten voor ZKV.

Lex Kaper.