Competitie- & Spelregel wijzigingen

Recent heeft het KNKV-bestuur een aantal bestuursbesluiten genomen. Deze hebben betrekking op de competitie en daarom geven wij hieronder een korte samenvatting. Mocht je het allemaal zelf willen lezen? Dan zijn de bestuursbesluiten hier te vinden.

  1. Bestuursbesluit 4.10, Rangordebepaling – Beter bekend als “onderling resultaat”. Dit gold al voor de meeste teams binnen ZKV, nu dus ook voor het eerste. Er zullen dus geen beslissingswedstrijden meer gespeeld worden om promotie/degradatie.
  2. Bestuursbesluit 4.11, Rugnummers & Bestuursbesluit 4.27, Klassen met schotklok – Het aantal teams dat gaat spelen met de schotklok in de zaal is wat uitgebreid. Dit betekent voor ons dat aankomend zaalseizoen de A1 en het 2e ook met schotklok zullen gaan spelen. Deze ploegen moeten ook verplicht met rugnummer spelen.
  3. Bestuursbesluit 4.26, Spelersvervangingen – In de gehele wedstrijdsport mag er nu 8x gewisseld worden. Er mag binnen deze 8x ook zonder beperking worden terug gewisseld.

Verder zijn er ook nog een aantal spelregels gewijzigd. Ook hier geven wij een korte samenvatting van. Wil je het zelf lezen? Dat kan hier.

  1. Aanvoerder – De aanvoerder moet altijd een speler zijn die aan de wedstrijd begint. Wat er is verandert is dat wanneer de aanvoerder het veld verlaat, hij deze taak niet meer hoeft over te dragen.
  2. Nemen Strafworp – Meer een verduidelijking, een strafworp moet altijd genomen worden. Hierdoor krijgt de tegenpartij een spelhervatting wanneer de bal de handen verlaat na het fluitsignaal en deze niet richting de korf gaat. Stuiteren met de bal na het fluitsignaal is dus een overtreding.
  3. Scherpe Voorwerpen – Dat kettingen, horloges en oorbellen tijdens wedstrijden niet mogen is al langer bekend. Wat daar nu aan toegevoegd is is scherpe nagels. De nagels dienen kortgeknipt te zijn en het oppervlakte glad. De scheidsrechter kan dus nu hierop controleren en besluiten dat je niet mag spelen.
  4. De Uitworp – In de klassen waar niet met zuivere speeltijd wordt gespeeld, is het voor het team dat de uitworp neemt na een doelpunt mogelijk het spel te vertragen. Dit kunnen zij doen door bijvoorbeeld heel langzaam naar het andere vak te lopen, de bal te laten liggen of op een andere manier. Wanneer dit nu gebeurt verlies je het recht om de uitworp te nemen en gaat de bal naar de tegenstander.