Kaperiolen 13 november 2017

De eerste speelronde van de zaalcompetitie zit er alweer op; terwijl de kinderen in de Zaanstreek met hun lampionnen over straat liepen, was het een vol programma in De Struyck. De B1 speelde voor het eerst met de schotklok in de Hoofdklasse B en versloeg BEP B1 met ruime cijfers (25-9). Ook de A1 won in de Overgangsklasse A TOP A2 met dubbele cijfers (20-10).  Het tweede speelde de eerste wedstrijd tegen PKC 4 en won knap met 23-17.
Het eerste trad in de eerste thuiswedstrijd aan tegen DOS uit Westbroek dat in de veldcompetitie uitkomt in de Hoofdklasse. Ons vlaggenschip kwam goed uit de startblokken en leidt de score voor een groot deel van de eerste helft; aan het eind van de eerste helft komt DOS langszij en gaat met een 12-14 voorsprong de rust in. Na de rust gaat het spel redelijk gelijk op en weet het eerste zo’n tien minuten voor tijd de achterstand tot op een doelpunt terug te brengen (22-23). Vervolgens vergroot DOS de afstand tot vier punten verschil en bedraagt de eindstand uiteindelijk 25-28. Het verschil zit hem dan in de details: een ongelukkige vrije bal tegen of een zogenaamde opgelegde kans gemist. Het is niet eenvoudig om te voorspellen hoe de competitie gaat verlopen: de eerste uitslagen suggereren dat de verschillen tussen de ploegen klein zijn.

Afgelopen maandag organiseerde het jeugdbestuur een bijeenkomst over het technisch jeugdbeleid in De Kiep. De commissie Korfbal Technische Zaken (KTZ) is op dit moment onder bemenst waardoor het jeugdbestuur veel extra werk heeft en de begeleiding van trainers tekort schiet. De “rode draad” (het aanleren van de verschillende tactische en technische vaardigheden) moet worden vernieuwd en nieuwe trainers moeten worden opgeleid. Niet alleen voor de top, maar ook voor de breedtesport. Daarnaast is het belangrijk om goed te communiceren met spelers en ouders, zodat vanaf het begin duidelijk is hoe de keuzes worden gemaakt. Johan Bruins heeft aangegeven dat hij zich wel met de KTZ wil bezig houden. In overleg met het jeugdbestuur zal dit verder worden uitgewerkt.

Ons jubileumjaar ging op vrijdag 10 november officieel van start. Op zondagavond 10 november 1918 kwamen leden van de in mei 1918 opgerichte korfbalverenigingen “Door Onthouding Vereenigd” en de “Zaansche Korfbalclub” bijeen op de Parkstraat in Zaandam en zouden samen verder gaan als ZKC. Echter, de korfbalbond keurde deze naam niet goed, omdat er al een ZKC in Zutphen was opgericht. Daarom besloot men in december van dat jaar de naam te veranderen in de Zaandamsche Korfbal Vereeniging ZKV. De aftrap in De Kiep werd door veel mensen bezocht: de voltallige selectie, jeugdleden, senioren en ook veel leden van Club 75. Het was gezellig druk in De Kiep; na een welkomstwoord van de voorzitter, onthulden de voorzitter Anke Cluwen en penningmeester Klaas van Kalsbeek van Club 75 het cadeau voor het inmiddels 99-jarige ZKV: een prachtige tafel en zitbanken gemaakt uit de houten vloer van de gesloopte sporthal De Vang. In De Vang beleefde het eerste van ZKV zijn hoogtijdagen begin jaren zeventig in de Hoofdklasse. De nieuwe trainingspakken voor de selectie werden gepresenteerd (helaas zijn ze nog niet allemaal geleverd) en het glas geheven op het jubileumjaar met het starten van de klok. Aan het eind van de avond kreeg iedereen een kalender (voor elk gezin een) met daarop de activiteiten die het komende jaar worden georganiseerd.

Lex Kaper.