Kaperiolen 8 januari 2018

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar; een aantal van u mocht ik al een gelukkig nieuw jaar wensen tijdens de Nieuwjaarsreceptie die door een kleine vijftig ZKV-ers werd bezocht. Het wordt een belangrijk jaar voor ZKV, met ons honderdjarig bestaan op 10 november 2018. Ons eeuwfeest biedt hopelijk de mogelijkheid om leden en oud-leden weer meer aan ZKV te binden. De centrale vraag daarbij is: is ZKV honderd jaar oud of jong? We willen graag verder groeien met onze club, een gezonde en gezellige vereniging blijven en regelmatig excelleren op sportief gebied. Het aantal seniorenteams is de afgelopen paar jaar afgenomen van 7 naar 5 in de zaal, het aantal tafeltjes tijdens het klaverjassen daalt gestaag, en de betrokkenheid van de nieuwe generatie ZKV-ers bij het reilen en zeilen van de club mag wat mij betreft wat groter zijn. Ondertussen bevinden we ons in een bijzondere fase met sportieve hoogtepunten en, zoals al gezegd, ons 100-jarig jubileum. Laten we 2018 dus met beide handen aanpakken om ZKV nieuwe impuls te geven en 100 jaar jong te laten zijn.

De Kerstfestiviteiten, met de Kerstgourmet voor de jeugd en het Kerstvolleybal voor de iets ouderen, liggen weer achter ons. Op vrijdag 26 januari a.s. vindt het traditionele klaverjastoernooi tegen onze vrienden van sporthal De Struyck plaats, dit keer met een ZKV100 jasje. Zij die nog even willen oefenen, kunnen dit tijdens de “gewone” klaverjasavond doen op vrijdag 19 januari.

Op vrijdag 29 december jl. was de crematie van Martha De Waal – Schagen (1925), lid van Club 75 en tweelingzus van Coba Dekker – Schagen, het oudste lid van ZKV. Op de crematie waren ook Erna en Jan Lubbes aanwezig; Erna doet regelmatig kassadienst voor ZKV en Jan was vroeger actief in de korfbalbond. De vader van Erna is een jongere broer van de vader van de tweeling Schagen. En ook Thomas en Stijn zijn familie, maar dat hadden we natuurlijk al kunnen weten vanwege hun achternaam. Een respectabele leeftijd, 92, maar het lijkt mij vreselijk om na zo’n lange tijd je tweelingzus te moeten missen. Wij wensen familie en vrienden van Martha veel sterkte toe de komende tijd.

Afgelopen vrijdag gingen Ivan en ik op de koffie bij Mart Konijn, een van de jullie wel bekende beheerders van De Struyck. Mart is ernstig ziek en het kost hem te veel energie om naar De Struyck te komen; daarom zochten wij hem op. Mart vertelde over het “schrobben” van de vloer van De Struyck tijdens de Kerstvakantie en de ins en outs van de beveiligingssystemen in de sporthal.

Het eerste deed afgelopen zaterdag tegen KVA haar uiterste best om de eerste thuiswedstrijd te winnen. Ondanks een knappe tussenspurt om de voor de rust opgelopen achterstand in te halen, trok ZKV tenslotte aan het kortste eind (22-26). HKV/Ons Eibernest won met 22-21 van BEP en staat nu op 4 punten, BEP op 6, ZKV op 2. Het staat nog allemaal dicht bij elkaar; ik hoop dat de geinvesteerde energie van de ploeg zich binnenkort vertaalt in winst, zodat we ons weten te behouden in de Overgangsklasse.

Dominique van der Stelt, verkozen in het “Suri” korfbal team dat binnenkort in Colombia een wedstrijd zal spelen, wist met hulp van haar moeder geld in te zamelen voor de reis met de verkoop van Surinaamse pasteitjes. Voorafgaand aan de wedstrijd van het eerste wisten ze er meer dan honderd te verkopen. Wij wensen Dominique veel succes met haar team in Colombia.

Lex Kaper.