Kaperiolen 8 maart 2021

Ondertussen is het weer voorjaar geworden, ook in figuurlijke zin begint het zonnetje weer een beetje te schijnen. De verruiming van de corona maatregelen maakt het buitensporten in teamverband weer mogelijk, al is het dan beperkt tot mensen jonger dan 27 jaar. Wat dit betekent voor de tweede helft van de veldcompetitie is mij nog niet bekend. Normaal gesproken had ik nu aandacht besteed aan de zaalkampioenen, maar dat moeten we dus uitstellen tot volgend jaar.

Goed nieuws is ook dat zowel Monne Jonker als Dennis Brand hebben aangegeven aanstaand seizoen weer beschikbaar te zijn als trainer/coach van onze selectie. Ik ga er toch maar van uit dat we dan weer gewoon met zijn allen kunnen korfballen en aanmoedigen.

Maarten Forrer heeft een hek gemaakt dat op het terug te plaatsen bruggetje naar het sportpark bevestigd is. Daarmee hopen we dat het vandalisme op ons sportpark beperkt blijft. Banken en prullenbakken zijn vernield en van het plexiglas in de dug-outs is niet veel meer over. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat deze zomer onze velden verplaatst worden, zodat alles dat nu kapot is, kan worden vervangen. Verzekeringstechnisch is dit allemaal nogal lastig helaas.

Tijdens de online informatieavond op woensdag 17 februari jl. hebben wij de eerste ontwerpen van ons nieuwe clubgebouw gepresenteerd. Beide schetsontwerpen zien er fantastisch uit; dat kwam ook tot uiting in de feedback die het bestuur ontving van de leden, zowel tijdens als na de informatieavond. Net als het bestuur, hadden ook de leden geen sterke voorkeur voor een van beide ontwerpen. Het schetsontwerp van het Amsterdamse VenhoevenCS, de architect van het nieuwe zwembad De Slag, heeft een zeer uitnodigende uitstraling door het gebruik van veel glas en duurzame, natuurlijke materialen. Een professionele presentatie, ook gebaseerd op veel ervaring met het ontwerpen van sportaccommodaties (zoals het Olympisch zwembad in Parijs 2024), waarbij goed is nagedacht over de multifunctionele inzetbaarheid van het clubgebouw. Een nadeel van het vele glas is dat dit beperkingen met zich meebrengt voor de inrichting van het clubgebouw. Daarnaast noemden veel leden het gebrek aan beslotenheid tijdens bijvoorbeeld een feestavond. Ook zal het een uitdaging worden om het binnen het beschikbare budget uit te voeren.

Nunc architecten uit Zaandam heeft verschillende recente gebouwen in de Zaanstreek ontwikkeld, zoals het Fietspakhuis en de entree van station Zaandam. Het schetsontwerp van Nunc kenmerkt zich door de uitstekende luifel van het gebouw waarvan de helling zo is bepaald dat het in de zomer voor schaduw in het open (glazen) deel van het clubgebouw zorgt, en in de winter juist voor licht. Het dak is voor een deel bedekt met zonnepanelen, een ander deel met sedum; ook dit ontwerp is goeddeels energieneutraal. De dichte kant van het clubgebouw gezien vanaf de parkeerplaats is niet erg uitnodigend. Door de ingang van het clubgebouw naar de voorzijde te verplaatsen, denken wij dat de uitstraling van het gebouw in positieve zin verbetert. Ook de indeling van het clubgebouw kan worden aangepast zodat het (nog) beter aansluit op onze wensen. De leden van de tennisverenigingen LTVZ en De Gouw hebben een sterke voorkeur voor het schetsontwerp van Nunc, waardoor bij onze keuze voor Nunc dit deel van het sportpark een mooi geheel vormt en een onderscheidend vermogen heeft ten opzichte van het nieuwe zwembad.

Het bestuur heeft de zeer bruikbare feedback van de leden zorgvuldig meegewogen in de beslissing om de voorkeur uit te spreken voor het schetsontwerp van Nunc. Daarnaast speelt nog een aantal praktische overwegingen in het voordeel van Nunc. Beide architecten zijn afgelopen week op de hoogte gebracht van onze voorkeur, zodat wij nu onze beslissing ook aan u kenbaar kunnen maken. Wij zullen binnenkort in overleg treden met Nunc om het schetsontwerp verder uit te werken. Daarbij hopen wij natuurlijk regelmatig een beroep te kunnen doen op onze leden voor opmerkingen en suggesties.

Lex Kaper.